Kendini tanı! Hedefini belirle

Kendini tanı! Hedefini belirle

İş aramaya başlamadan önce; kendi donanımına, yetkinliklerine ve kişilik özelliklerine uygun gerçekçi bir hedef belirlemen, kariyerini doğru yönlendirebilme gücünü kendi elinde tutmanı sağlar.

İlk İzleniminiz; CV'niz

İlk İzleniminiz; CV'niz

İşe uygun olarak hazırladığın CV’nin, mümkün olduğunca tüm özelliklerini CV’ni inceleyen kişilere ilgi çekici ve samimi bir şekilde aktaracak özellikte olmasına özen göstermelisin.

Mülakatlar

Mülakatlar

Kesin bir formülü olmasa da, mülakatlardan başarılı olan adaylar genellikle, potansiyel işverenlerinin yaptığı işler ve üstlenecekleri görevler hakkında önceden araştırma yapmış olanlardır diyebiliriz.

1. Kendini tanı! Hedefini belirle

Kendini tanımak tüm eylemlerin ve düşüncelerin temelidir. Neleri yapmaktan keyif aldığın, hangi durumları nasıl algılayıp nasıl tepki verdiğin, özel yaşamında olduğu kadar iş hayatında da büyük önem taşır. Mesleğin, iş tecrübelerin kadar kişilik özelliklerine uygun bir pozisyonda yapacağın işler kendini iş yaşamında da güvenli ifade etmeni sağlayacaktır. Bu konuda kişilik testlerinden ve envanterlerden faydalanabilirsin.

İş aramaya başlamadan önce; kendi donanımına, yetkinliklerine ve kişilik özelliklerine uygun gerçekçi bir hedef belirlemen, kariyerini doğru yönlendirebilme gücünü kendi elinde tutmanı sağlar.

BABUDA olarak bu yolculuğunda, kişisel kariyer danışmanın olarak, kariyer desteği ve işgücü piyasaları hakkında ayrıntılı bilgi sağlamak üzere yanındayız.

ÖZGEÇMİŞİNİ HAZIRLA!

2. İlk İzleniminiz; CV’niz

İlgi çekici bir CV hazırla

BABUDA olarak bizler, her insanın kelimelerden daha fazlası olduğuna inanırız. İlk izlenimin olumlu bir etki bırakması için seni şirket ile tanıştıran bu belge büyük önem taşır.

İşe uygun olarak hazırladığın CV’nin, mümkün olduğunca tüm özelliklerini CV’ni inceleyen kişilere ilgi çekici ve samimi bir şekilde aktaracak özellikte olmasına özen göstermelisin. CV’nde çalışmalarının bir örneğini sunman, şirket ihtiyaçlarıyla uyum gösteren özelliklerini vurgulaman faydalı olacaktır.

CV içeriği

Teknik becerilerin ve deneyimin hakkında kısa, öz ve gerekli bilgiler içeren, profesyonelce sunulmuş bir CV, yüzyüze önemli bir görüşme yapmanda önemli rol oynar.

CV’ni hazırlarken şunlara dikkat etmeni öneririz;

ÖZGEÇMİŞİNİ HAZIRLA!

CV’ni kısa ve öz tutmaya çalış

CV iki sayfadan uzun olmamalı. Kendinle ilgili her şeyi yazıp, sonra en önemli başlıkları tutarak kalanları silebilirsin. Önemli bilgileri çıkarmamalısın.

Kolaylıkla okunmalı

CV’nin okunması ne kadar kolay olursa, dikkate alınma olasılığı o kadar yüksek olur.

Kronolojik sıralamaya dikkat et

Okuyucu ne yaptığını keşfetmek için CV’ni incelemeye her zaman vakit ayırmaz. Ters kronoloji bilgileri yerleştirmek için en iyi sıralama yöntemidir. En son işine en fazla yeri ayırmanı tavsiye ederiz.

Dürüst ol

Olabildiğince objektif davranmaya çalışmalısın. Kendini gizlemek ya da aşırı övmek olumlu sonuca ulaşmanı engelleyebilir.

Başarılarına yer ver

Başarılarına CV’inde yer verirken olumlu ifadeler kullanmalısın.

Hobilerini kısa tut

İlgi alanlarından bahsetmen tanınmana katkı sağlar ancak bu bölümü kısa tutmanı tavsiye ederiz.

Kontrol et

CV’ni iş başvurusu için göndermeden önce mutlaka tekrar gözden geçir. İstersen başka bir kişiden de yazım ve dilbilgisi hatalarını kontrol etmesi için yardım alabilirsin.

Referanslar

Referans olarak bağlantı kurulacak kişileri açıkça belirtmeyip; ‘istenildiği takdirde sağlanır’ ifadesini kullanabilirsin.

CV formatı

BABUDA olarak CV’ni müşterimizle paylaşmadan önce eksikler ya da hatalar varsa, profesyonel yorumlarımızı mutlaka ileterek düzeltme yapma fırsatı yakalamanı sağlarız.

3. Mülakatlar

Mülakat sürecine başladıysan CV taramasından başarıyla geçtin demektir, tebrikler! Şimdi mülakat sürecini de başarıyla tamamlamak için neler yapman gerektiğine bir göz atalım.

Araştırma ve mülakat hazırlık süreci

Olumlu bir mülakat süreci geçirmenin anahtarı ön araştırmada yatar. Kesin bir formülü olmasa da, mülakatlardan başarılı olan adaylar genellikle, potansiyel işverenlerinin yaptığı işler ve üstlenecekleri görevler hakkında önceden araştırma yapmış olanlardır diyebiliriz.

İşe alım görüşmeleri yapan kişilerin sıkça gözlemledikleri bir nokta, yeterince ilgi göstererek, söz konusu şirket hakkında, adı ve adresinden daha fazla bilgi edinmiş bir adayla yapılan görüşmenin daha olumlu geçtiğidir.

Şirket hakkında ve üstleneceğiniz görevle ilgili birçok bilgiyi, sizi mülakata yönlendiren BABUDA İnsan Kaynakları danışmanınızdan edinebilirsin.

Danışmanlarımız, şirketi ve şirketin yaptığı işin özelliklerini bildiklerinden, ayrıntılı bir iş tanımı sağlayabilirler. Diğer bilgiler şirketin Internet sitesinden bulunabilir veya doğrudan şirketten temin edilebilir.

Göreve ne kadar uygunsun

İşe alım yapılacak görev açısından, kendi deneyimini ve niteliklerini gözden geçir. İşverenin aradığı yetenekleri seç ve bu yetenekleri sergilediğin durumlardan örnekler verecek şekilde hazırlan.

Mülakat günü

Mülakat yerine erken gitmek ve iş görüşmesine uygun sade bir şekilde giyinmek yapacağın üçüncü önemli adım olacak. Görüştüğün yetkiliye kendinle ilgili bırakabileceğin bazı bilgilerin yanında olması faydalı olabilir; CV, bazı referanslar veya işinizle ilgili bazı örnek çalışmalar vb.

Mülakattan sonra

BABUDA İnsan Kaynakları Danışmanını, mümkün olduğunca çabuk, görüşmenin nasıl geçtiğine dair bilgilendirmende yarar var. Potansiyel işverenine senin hakkınızda daha etkili bilgi verebilmek için bu detaylar bize yardımcı olacaktır.

Mülakatlarda Yapılması Gerekenler

  • İnsanlar hakkındaki izlenimlerimiz ortalama olarak ilk 15-20 saniyede oluşuyor ve telafisi olmuyor. Bu nedenle daha rahat bir görüşme ortamı sağlamak için mülakat öncesinde küçük birkaç prova yapmanın yardımı olabilir.
  • Mülakat yerinin açık, ayrıntılı yol tarifini almak o gün yaşanması olası geç kalmaları engeller. Mülakattan önce mümkünse orayı keşfe gitmelisin.
  • Mülakattan yaklaşık 10 dakika önce şirkete ulaşmalısın.
  • İş görüşmesine uygun giyinerek gitmelisin.
  • Soruları dürüstçe ve tereddüt etmeden yanıtlamalısın.
  • İçten davranmaya özen göstermelisin.
  • İşverenin bakış açısıyla konuşmaya çalış ve şirket için neler yapabileceğinden bahsetmelisin.
  • Mülakat öncesi şirket hakkında İnternet’ten, sosyal medyadan vs. araştırma yapmalısın.
  • Kiminle görüşeceğini not almalısın (adı, unvanı vs.)
  • CV’ndeki bilgileri yeniden gözden geçirmeli, olası sorularda net cevaplar vermelisin.
  • Gülümse ve göz teması kurmayı unutma.
  • Anlaşılır ve akıcı konuşmanın olumlu katkısı olacaktır.
  • Anlamadığın konularda soru sormaktan çekinme.
  • Karşındaki yetkiliyi dikkatle dinlemelisin.
  • Şirketle ilgilendiğini belirt ve işi iste… Hepsi bu kadar!

Mülakatlarda Yapılmaması Gerekenler

  • Büyük bir el çantası ya da ağır bir evrak çantası taşıma.
  • Kirli, deforme ya da aşırı dar kıyafetler giyme.
  • Sigara içme ve aşırı miktarda parfüm sürme.
  • İş teklif edilene kadar alacağın maaşı sorma.
  • Eski yöneticin veya pozisyonun aleyhinde konuşma.